Vanliga hudsjukdomar och behandling av dem

Vår hur kan råka ut för en rad olika sjukdomar. Medan det finns många som endast drabbar ett fåtal i befolkningen finns det även de som många av oss kommer ha personlig erfarenhet med någon gång i livet.

Akne

Akne är en inflammation i talgkörtlarna och ju djupare inflammationen ligger desto kraftigare blir också sjukdomen. Detta är en otroligt vanlig hudsjukdom som vanligtvis sätter sig i ansiktet men förekommer även ofta på ryggen. Och medan den mest är förknippad med ungdomar är vuxenakne inte heller något ovanligt. Behandling av akne kan bland annat göras med receptfria produkter man kan köpa på apoteket. Vid allvarligare fall kan en hudläkare skriva ut recept för starkare läkemedel. Akne kan även lindras med hudvårdsbehandlingar som kemisk peeling av en form eller annan.

Rosacea

Rosacea kan se ut som en rodnad av huden och drabbar ofta huden på kinderna och över näsan. Runt munnen och på pannan förekommer dock även. Man ser även knottriga utslag och kvisslor. Rodnaden blir värre av aktiviteter om ytterligare vidgar blodkärlen, som stark sol, bada bastu, kraftig kyla, alkohol, kryddstark eller varm mat. Vissa kosmetiska produkter samt stress kan även förvärra sjukdomen. Behandling av rosacea kan ske på ett par olika vis. Läkemedel som smörjs över huden är vanliga och det finns till och med receptfria läkemedel som fungerar bra. De som dock inte blir hjälpt av dessa kan få tabletter med antibiotika som måste tas i ett antal månader. Ytliga blodkärl som orsakar rodnaden kan även hjälpas med behandling via laser eller intensivt pulserat ljus.

Eksem

Eksem är en inflammation i huden som ger upphov till röda och torra fläckar, som dessutom ofta kliar. Det finns flera olika typer av eksem och orsaken bakom dem varierar från allt från genetiska faktorer till allergier. Behandling av eksem satsar alltid på att dämpa inflammationen på ett eller annat sätt. Igen kommer det bero på vilket typ av eksem man drabbats av, men även faktorer som var på huden eksemet sitter, hur stor yta som är påverkad och även hur gammal man är kan påverka vilken typ av behandling läkaren beslutar sig att prova på.