Symptom på graviditet

Att bli gravid kan vara någons största rädsla och en annans största önskan. Det finns många symptom som visar sig när man blir gravid och alla får inte samma. En del får så få symptom att de inte inser att de är gravid förrän magen börjar växa. Om du är orolig eller förväntar du dig att bli gravid kan du alltid förvara några graviditetstest hemma. Test som du kan ta hemma är 99 % säkra och är i det stora hela samma som du får ta på sjukhuset. Om du känner igen några av symptomen nedan och vet med dig att du har haft samlag, kan det vara dags att plocka fram ett test och kolla.

  • Illamående – Det vanligaste symptomen på en graviditet är att må dåligt. Många kvinnor har morgonillamående under den första tiden av graviditeten men det brukar gå över efter ett tag.
  • Ömma bröst – Brösten blir ömma och spända under hormonförändringarna. Det kan till och med vara jobbigt att ta på tajta tröjor.
  • Utebliven mens – ett tidigt varningstecken är att mensen inte kommer. Men många kvinnor har oregelbunden mens och då lägger man inte märke till att mensen inte kommer när det är tänkt.
  • Humörsvängningar – lite samma symptom som kan komma när du har PMS. Du har lättare till gråt och kan bli irriterad eller arg övre mindre saker.
  • Kissnödig oftare – det är vanligt att du behöver gå på toaletten lite oftare än tidigare.
  • Konstiga begär – en sak som var vanligare förr var att du blir sugen på konstiga saker. Detta berodde mycket på att kroppen vill kompensera för brister. Har du lite järn vill du äta rost. Idag är vi i så bra hälsa när vi blir gravida så det är vanligare att bli förälskad i smågodis eller äta inlagd gurka tillsammans med glass.