Kroppen efter en förlossning

Efter du har fått ditt älskade barn är kroppen slut. Hur vi reagerar på en förlossning är helt individuellt men det finns generella markör som de flesta drabbas av. Även en förhållandevis enkel förlossning kan medföra jobbiga bieffekter och komplikationer lång tid efteråt.

Amningen och bysten

Att amma kan vara smärtsamt, speciellt när barnet börjar få tänder. Bröstvårtorna är redan ömma på grund av mjölkproduktionen och det lindras inte av att mata barnet flera gånger om dagen. Att pumpa och mata på det viset kan underlätta om barnet skadar bröstvårtan. Efter du har slutat amma, vilket kan vara upp till ett år eller två, känns brösten tomma och tappat formen. En del väljer då att söka sig till exempelvis Citadellkliniken för att få bröstimplantat eller göra ett bröstlyft.

Underlivet

Förbered dig på att besöka toaletten som om barnet fortfarande låg och klämde mot blåsan. Kroppen har samlat på sig mycket vätska under de senaste månaderna och en stor del kommer du att kissa ut. Många lider också av förstoppning, det gör ont att trycka på vilket gör det hela ännu värre. Med fiberrik mat och att röra på sig kan du få igång magen igen.

Det råder många känslor kring de första dygnen, vid tredje dagen brukar ”baby blues” komma. Då kan du känna dig nedstämd och ledsen, det betyder inte att du ångrar dig eller är på väg in i en förlossningsdepression. Baby blues övergår på bara några dagar.

Andra vanliga problem efter en förlossning är värk i underlivet, blodiga flytningar, urinvägsinfektion och blodbrist. Det gäller att du är ärlig och pratar med din barnmorska under hela sjukhusvistelsen om vilka besvär du har. Det är lätt att tro att alla typer av värk är normalt men ibland kan värk tyda på allvarligare infektioner som man vill fånga innan det går för långt.